Chocolade smelten om een lekkere chocolade fondue, chocoladefontein of chocolade mousse te maken is een makkelijk (en lekker) klusje. Iedereen kan chocolade smelten, ook als je geen keuken prins of prinses bent. Er zijn verschillende manieren om chocolade te smelten, we zullen ze hieronder één voor één uitleggen.
Hoe smelt je chocolade? Stap 1, kies je methode:
Chocolade au bain marie smelten
Chocola smelten au bain marie is waarschijnlijk de makkelijkste methode. Bovendien kan je deze methode in vrijwel elke keuken toepassen.
Benodigdheden:
- Een pan en een kleinere pan, of…
- Een pan en een schaaltje dat heet mag worden
Bij het smelten van chocola moet je oppassen dat de chocola niet verbrand, bij de au bain marie methode wordt de chocolade indirect verwarmd waardoor de kans op verbranden klein is.
- Brokkel de chocolade die je wilt gaan smelten in kleine stukjes. Je kan dit doen door de chocolade te hakken met een mes, maar je kan het ook gewoon met je handen breken. Het komt niet zo precies, maar hoe kleiner hoe sneller en gelijkmatiger het smelt.
- Doe een laagje water in de pan.
- Leg de chocolade stukjes in de kleinere pan of het schaaltje en plaats dit in de grotere pan. Idealiter zorg je ervoor dat de kleine pan of het schoteltje steunt op de randen van de grote pan, zodat de onderkant niet op de bodem van de grote pan staat. (Om te voorkomen dat het smelten van de chocola te snel gaat en er alsnog verbranding ontstaat.)
- Breng het water aan de kook en laat het op een laag vuur doorkoken totdat de chocolade gesmolten is.
Als de kleine pan of het schoteltje toch de onderkant van de grote pan aanraakt dan is het verstandig om de chocolade tijdens het smelten te blijven roeren.
Bekijk ook onderstaande video om te zien hoe chocolade smelten met de au bain marie methode in zijn werk gaat:
Chocola smelten in de magnetron
Chocola smelten in de magnetron gaat iets sneller dan au bain marie, maar de kans op verbranden is ook groter.
Benodigdheden:
- Een magnetron
- Een magnetron bestendig schaaltje
Het is belangrijk dat je tijdens het smelten in de magnetron goed in de gaten houdt dat het smeltproces niet te hard gaat.
- Brokkel de chocola in stukjes (zie de au bain marie methode)
- Doe de stukjes in het schaaltje en plaats dit in de magnetron
- Zet de magnetron op middelhoog vermogen aan
- Check na 20 seconden of de chocola al gesmolten is. Doe dit door de chocola door te roeren. Bij het chocolade smelten in de magnetron blijft de chocola namelijk in blokjes vorm totdat je begint te roeren.
- Waarschijnlijk is de chocola na 20 seconden nog niet helemaal gesmolten, dus plaats het schaaltje terug en verwarm nog eens 20 seconden.
Chocolade smelten in de pan
Chocolade smelten in de pan is tricky, omdat de chocola bij deze methode direct wordt verhit. Het gevaar op verbranden is dus hoog. Gebruik deze methode alleen als je de chocolade samen met een vloeistof/vet zoals melk, boter of room smelt.
Verhit de chocolade samen met de boter, melk of room op laag vuur. Blijf tijdens het verwarmen roeren totdat alles gesmolten is.
Chocola smelten in de oven
Chocola kan je ook smelten in de oven. Dit is een vrij traag smelt proces.
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Oven
Breek de chocolade in stukken en leg de stukken in de ovenschaal. Verwarm de oven op een lage temperatuur, zo’n 50° C – 100° C. Zet de ovenschaal in de oven en laat staan totdat de chocola gesmolten is. Reken hiervoor minimaal 5 minuten maar waarschijnlijk langer. Roer af en toe door de chocolade om te zien hoever het smeltproces gevorderd is.