Hoe schrijf je een brief?

De meeste brieven beginnen met “geachte”, maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. De afzender, de ontvanger, de datum, alles moet aan bod komen. Hieronder geven wij aan welke elementen hierbij belangrijk zijn. Het artikel is in briefvorm opgebouwd zodat jij direct kunt zien welke elementen jij zelf moet gebruiken. Onderaan de pagina staat een voorbeeldbrief die je kan downloaden om zelf in Word te bewerken.

Zo schrijf je een brief

Afzender

Hans Joestens
Zevenwilgenstraat 18
3400 NJ Hilversum

Ontvanger

Marcel Hoester
Leeuwenstraat 23
2002 AA Leeuwaarden

 

Datum: 2 januari 2015

 

Titel: Hoe schrijf je een brief?

 

Aanhef: Geachte meneer/mevrouw

Inhoud: Een brief moet goed in elkaar zitten. Hierboven staan de verschillende elementen die in het briefhoofd moeten voorkomen. Je begint met naam en adres van de afzender (dit ben jij vaak zelf) en hieronder de gegevens van de ontvanger. Hierna vermeld je de datum waarop de brief geschreven is en het onderwerp van de brief.

Het onderwerp van de brief kan verschillen van “Opzeggen abonnement” tot “Hoe gaat het?” tot “Sollicitatie vacature”. Brieven bevatten ook een goede aanhef, het is netjes om te starten met “Geachte”, bij minder zakelijke brieven is “hallo” of “beste” ook een goede aanhef. “Meneer/Mevrouw” is optioneel, wanneer jij niet zeker bent welke van de twee de brief gaat lezen kun jij dit gedeelte ook weghalen en gewoon “geachte” of “beste” schrijven. Als je de naam van de ontvanger weet moet je deze in de aanhef vermelden, bijvoorbeeld: “Geachte heer Joestens” of “Beste Hans”.

Hierboven staan de belangrijkste onderdelen van een brief. Op dat moment is het gebruikelijk om naar het einde toe te werken. Hierin bedank je de lezer vaak voor het lezen of vraag je om extra informatie. Jij kunt hier ook zelf meer informatie neerzetten, zoals een telefoonnummer of e-mailadres waar de lezer jou op kan bereiken.

Sluit af met een groet. Op de plek van de handtekening zet jij jouw eigen handtekening, dit komt altijd onder de eindgroet. Het is ook netjes om de afzender onderaan nogmaals te vermelden. Hier hoef jij geen adresgegevens te schrijven, tenslotte geef je die al in het briefhoofd.

Groet: Met vriendelijke groet,

Handtekening 

Afzender: Hans Joestens

 

Download hier een voorbeeld brief die je zelf kan gebruiken in Word:

DOC Voorbeeldbrief met uitleg
DOC Voorbeeldbrief zonder uitleg

FacebooktwittermailFacebooktwittermail